
Vegan Journaal
In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman van ProVeg het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met onder andere:
Ophokplicht weer van kracht. Maar hoeveel kippen mogen er überhaupt naar buiten?
https://www.nrc.nl/nieuws/2025/11/12/zes-meldingen-van-vogelgriep-in-een-week-wat-is-er-aan-de-hand-a4912493
In West-Vlaanderen schieten de aanvragen voor kippenstallen in snel tempo omhoog
https://www.standaard.be/politiek/west-vlaamse-boeren-schakelen-massaal-over-op-kippenkweek-het-is-lucratief-en-de-overheid-is-zeer-gul-met-subsidies/101281859.html
Veel dierenleed bij internationaal transport van Nederlandse ‘restbiggen’
https://www.eyesonanimals.com/slaughter-piglets-from-the-netherlands-to-croatia-overcrowding-thirst-mortality-and-lack-of-enforcement/
De voor- en nadelen van “kalverliefde” melk
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/een-kalfje-bij-de-moederkoe-begrijp-me-goed-ik-vind-het-geweldig-maar-ik-kreeg-het-niet-voor-elkaar~b07b0207/
Insectenteelt stukken minder duurzaam dan gedacht
https://www.foodlog.nl/artikel/insectenteelt-stukken-minder-duurzaam-dan-gedacht
Transitiefonds Rabobank gaat maar nauwelijks naar innovatie en vooral naar aankoop grond
https://www.nrc.nl/nieuws/2025/11/04/grootste-deel-transitiefonds-rabobank-gaat-naar-aankoop-grond-meer-naar-innovatie-was-beter-geweest-a4911795
Grote investeerders roepen voedingsbedrijven op tot eiwitdiversificatie
https://www.fairr.org/news-events/press-releases/global-food-companies-plant-based-protein-approach-misses-opportunity-for-growth-nutrition-and-resilience
Plantaardige doelstellingen van 190 bedrijven nu openbaar via EiwtitStand.nl
https://EiwitStand.nl
Voor het eerst is kweekvlees (tijdelijk) te koop in een supermarkt in de VS
https://www.eiwittrends.nl/eerst-kweekvleesproduct-komt-in-supermarktschap/
Rectificatie: 1 november is natuurlijk al geweest. Maar van november tot februari zal er 1x per maand een proeverij zijn van kweekvlees.
https://vegconomist.com/retail-e-commerce/mission-barns-first-retail-sale-cultivated-meat-california/
Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
ism ProVeg Nederland, Pablo Moleman
Research & Redactie: Diana de Veld, Jenny Pannenbecker, Pablo Moleman en Esther Molenwijk
Audiomontage, mixen en masteren: Jennifer Pettersson