“We moeten niet de boer, maar het systeem aanpakken”
Na zeven jaar als veearts kwam Frederieke Schouten tot de conclusie dat ze binnen dat vak te weinig kon doen om het welzijn van dieren écht te veranderen. Als directeur van Varkens in Nood en Dier & Recht maakt ze zich nu hard voor fundamentele verbetering van dierenrechten. Onlangs lanceerde zij de ‘Stoppen met Zuivel-campagne’, die op fel verzet stuitte van de boerensector.
In deze aflevering:
- Welke mogelijkheid heeft een veearts om het dierenwelzijn te verbeteren
- Hoe weten we of een dier lijdt?
- Wat gebeurt er met de kalfjes van melkkoeien?
- Is het nu beter om moeder en kalf te scheiden of juist niet?
- Waarom slachthuis Gosschalk haar deuren moest sluiten
- De vicieuze cirkel van de mislukte eiwittransitie
Meer info?
- Kijk hier voor de website van Dier & Recht: https://www.dierenrecht.nl/
- Kijk hier voor de website van Varkens in Nood: https://www.varkensinnood.nl/
“Als mensen die vlees eten dat dier zelf zouden moeten oppakken en de kop eraf zouden moeten hakken en het dan plukken en dan in de pan leggen, dan denk ik dat de meeste mensen zeggen doe mij maar pompoensoep”
/Frederieke Schouten
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Jeroen Maass
Kruidenpasta
In deze eerste aflevering maakt Chefkok Jeroen Maass een kruidenpasta die de basis vormt voor een groenteharrira-soep. Maar je kunt de kruidenpasta voor allerlei gerechten gebruiken. Hij is bijvoorbeeld lekker op een boterham met avocado. Je kunt dus ook een dubbele portie maken en er de volgende dagen nog van alles mee doen.
In de volgende aflevering legt Jeroen uit hoe je met deze kruidenpasta een groenteharrira-soep kan maken.
Ingrediënten voor ongeveer 600 gram kruidenpasta:
- 600 gram rijpe tomaten:
- 1 hele bol knoflook
- 30 gram verse basilicum
- 30 gram verse peterselie
- 30 gram verse munt
- Een halve rode peper (ontlijst)
- 1,5 theelepel gemalen komijnzaad
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snij de tomaten door de helft. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en peper.
- Snijd de bovenkant van de knoflookbol (je hoeft hem niet te ‘pellen’, gebruik gewoon de hele bol). Besprenkel deze ook met olijfolie, zout en peper. Wikkel de knoflook in aluminiumfolie en leg bij de tomaat op de bakplaat.
- Zet de bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten, tot de tomaten wat bruin roosteren.
- Haal de tomaten uit de oven en laat ze afkoelen op een schaal.
- Laat de knoflook nog in ongeveer een 10 minuten in de oven tot deze zacht is.
- Druk de knoflookteentjes uit de schil.
- Doe alle ingrediënten samen in de keukenmachine en voeg er nog 2 eetlepels olijfolie aan toe. Draai alles samen tot een papje.