“Maar, eet je dan wel vis?” is een vraag die vegetariërs met regelmaat krijgen. Want ja, er moet wel iets overblijven om te eten. En bovendien, vis is toch hartstikke gezond? Het is het hoogste tijd om vis onder de loep te nemen. Wat speelt er zich af onder water? Hoe staat het met de visstand? Kun je vis wel verantwoord eten? In gesprek met Dos Winkel: duiker, onderwaterfotograaf en oprichter van de Sea First Foundation. Hij is auteur van de boeken ‘Wat is er mis met vis’ en ‘De huilende zee’.
*** LET OP: op minuut 18.40 heeft Dos Winkel het over “kweek-vlees-vis”. Daarmee bedoelt hij NIET levende vissen die in bassins gekweekt worden, maar hij bedoelt de nieuwe ontwikkeling waarin op basis van stamcellen, visproducten nagemaakt wordt zónder dat daar een levende vis aan te pas komt. Zie bijvoorbeeld https://finlessfoods.com
In deze aflevering:
Hoe staat het met de visstand?
De rol van de Nederlandse visserij-industrie wereldwijd
Hoe vissen kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan