Het ziekmakende vogelgriepvirus is een product van de pluimveehouderij
Sommigen noemen het een tikkende tijdbom, anderen Russische roulette: deze aflevering gaat over zoönosen. Dat zijn ziekten die van dier op mens over kunnen springen, zoals covid19 of de vogelgriep. Hoe ontstaan zoönosen? Welke rol spelen onze volle veestallen hierin? Wat kunnen we er aan doen en hoeveel zorgen moeten we ons maken?
Te gast is Professor Thijs Kuiken, Hoogleraar Vergelijkende Pathologie aan het Erasmus MC. Hij verdiept zich in opkomende infectieziekten, zoals de vogelgriep, en in hoe deze samenhangen met biodiversiteit, water, voedsel en gezondheid.
In deze aflevering:
Wat is een zoönose?
Wat zijn de oorzaken van zoönosen?
Waarom is de huidige vogelgriep uitbraak extra zorgelijk?
Wie zijn de veroorzakers van de ziekmakende vogelgriep: de wilde watervogels of het pluimvee?
Wat kunnen we doen om de vogelgriep en andere zoönosen aan te pakken, of beter nog: voor te zijn?
Waarom pleit Thijs Kuiken voor een holistische aanpak en hoe ziet deze er uit?
En natuurlijk ben ik benieuwd… eet de vogelgriep-expert zelf nog wel eens een stukje kipfilet?
Het onderzoek dat Thijs Kuiken aan het eind van de podcast noemt, over de milieu-impact van vlees, zuivel en eieren: “Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers” door Poore J, Nemecek T. , https://www.science.org/doi/10.1126/science.aaq0216
Daarnaast raadt Thijs Kuiken de volgende bronnen aan om verder te lezen:
Dhingra et al. Geographical and Historical Patterns in the Emergences of Novel Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) H5 and H7 Viruses in Poultry. Front Vet Sci. 2018 Jun 5;5:84. doi: 10.3389/fvets.2018.00084. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2018.00084/full
Foto Thijs Kuiken: gemaakt door Esther Morren
“Ik denk dat we de balans in Nederland en ook in de rest van Europa te veel hebben laten gaan in de richting van int landbouw en te weinig in de richting van natuur.”