“Wie zijn wij als mensen om dieren speciaal te fokken ofwel te maken zoals wij ze willen hebben?”
Wat is er mis met een eitje? Daar geeft kippenboer Ruud Zanders eerlijk antwoord op. Met zijn boerderij Kipster neemt hij grote stappen voor het dier en milieu, maar eigenlijk is hij van mening dat écht diervriendelijke veeteelt nagenoeg onmogelijk is.
Met zijn vooruitstrevende visie op de landbouw is hij bovendien voorzitter van boeren-belangen-behartigers club Caring Farmers. Vanuit die rol schoof hij aan bij de gesprekken met Johan Remkes, over het hoog opgelopen stikstofdebat. Genoeg gespreksstof dus!
In deze aflevering:
Hoe en waarom is Kipster gestart?
Hoe zorgt Ruud voor duurzamer kippenvoer?
Hoe diervriendelijk kan een commerciële kippenboerderij zijn?
Ook starten we met het ‘Vegan Journaal’, waarin we de laatste ontwikkelingen op het gebied van de eiwittransitie doornemen met Pablo Moleman van Proveg. Je hoort het aan het eind van de aflevering.
“Alleen de reststromen die we écht niet kunnen vermijden, zouden in de toekomst nog naar dieren kunnen. Het gevolg daarvan is dat je automatisch naar veel minder dieren gaat. Maar wat is daar erg aan? het dier is blij, het milieu is blij – volgens mij is iedereen blij”