“We moeten oppassen voor polarisatie”
Waarom worden sommige mensen veganist, terwijl anderen juist een extra stukje vlees op de barbecue gooien? Hoe ziet de vlees-etende tegenbeweging er uit? En hoe gebruiken politici de gehaktbal om kiezers te winnen? In gesprek met sociaal geograaf en politicoloog Willem Boterman (UVA).
In deze aflevering:
- Hoeveel vegans zijn er in Nederland en kunnen welke factoren spelen daarin een rol?
- Hoe ziet de vlees-etende tegenbeweging eruit?
- Wat zijn ‘soy boys’?
- Hoe kunnen we polarisatie voorkomen?
- Waarom politici de gehaktbal inzetten om kiezers te winnen
“Er zijn mensen die, zodra ze een tofu burger op sociale media voorbij zien komen, zeggen ‘nou ik heb nog een extra biefstukje op de barbecue gegooid om te compenseren voor jouw moreel correcte gedrag’ “
/Willem Boterman
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Jeroen Maass
Groenteharrira soep
Dit is de vegan versie van de klassieke – op lamsvlees gebaseerde –maaltijdsoep. Het is een echt ‘smaakswap’! De truc zit hem in de zelfgemaakte kruidenpasta. Deze geeft een mooie diepe umami-beleving.
Ingrediënten voor 4 grote porties
- 600 gram kruidenpasta (zie het recept daarvoor in de vorige podcast aflevering)
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 100 gram prei ringen (alleen het witte deel)
- 50 gram bleekselderij, fijngesnipperd
- 75 gram wortel, fijngesneden
- 100 gram haricot verts (fijngesnipperd)
- Een halve geroosterde paprika uit pot, kleingesneden
- 100 gram doperwten (liefst vers, anders uit de vriezer)
- 1 grote citroen
- 300 ml groentebouillon
Bereiding
- Warm de olijfolie op in een pan.
- Bak de prei, bleekselderij, wortel en sjalot in de olijfolie tot ze glazig zijn.
- Voeg de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de haricot verts en de paprikastukjes toe. Zet het vuur laag en laat het 5 min. meepruttelen.
- Voeg de kruidenpasta en het sap van 1 citroen toe. Laat dit nog een minuut of 5 meepruttelen.
- Voeg vlak voor het serveren de doperwten toe, zodat deze nog mooi knapperig blijven.
- Voeg eventueel nog een handje kleingesneden verse munt toe.
Suggestie: Serveer deze groenteharrira met couscous met gehakte verse munt voor een vullend geheel.